Grisslehamn ligger inom det som kallas planlagt område (se Plan- och Bygglagen) vilket betyder att förändringar i exteriören kräver bygglov. Även så kallade Friggebodar ska meddelas till byggnadsnämnden i Norrtälje kommun. Oftast behöver dessa inget bygglov men de skall ändå registreras p g a våra små tomter.
När ni går i ombyggnadstankar, informera grannarna innan ni kostar på er bygglovshandlingar. I vissa fall behövs grannarnas godkännande och det är bra om vi kan bevara den goda grannsämjan.
Var och en bör hålla efter träd och buskar på tomten, så att rotsystemen inte växer sig så stora att de skadar vårt gemensamma ledningssystem. Det har förekommit att rötter sökt sig in i avloppsledningarna med stopp och översvämningar som följd.
Hör gärna med din granne om något bör bort, skymmer, skuggar eller skapar andra olägenheter.
Grenar, kvistar och övrigt trädgårdsavfall placeras på anvisade platser.
Meddela dina grannar när du skall ha fest med störande musik! Fyrverkeri är olämpligt i vårt tättbebyggda område.
Två gånger om året städar vi av området och eldar ris och liknande avfall nere vid stranden. Under sommaren vill vi dock för den allmänna trevnadens skull undvika att bygga rishögar vid eldningsplatserna. Vårstädningen brukar förläggas till senare hälften av april och höststädningen till lördagen före Allhelgonahelgen.
Avfall som inte får plats i sopsäcken kan lämnas till Häverö Återvinningscentral, tel. 0176-283300. Denna central ligger utefter vägen till Hallstavik, mellan Häverödal och Häverö kyrka.
https://www.nvaa.se/avfall-och-atervinning
Bilparkering ska ske på den egna tomten. Använd gärna parkeringen vid brevlådorna vid Skatuddsvägen, i östra kanten av området.
De flesta fastigheter har under 1990-talet bytt koppling för ingående vatten i ledningsbrunnen. Kontrollera gärna någon gång under året att din är oskadd.
Styrelsen såg 2019/2020 över behovet att renovera delar av vattenledningarna.
Det är klokt att stänga av vattnet med huvudkranen i brunnen när ditt hus står tomt en längre tid.
Särskilt viktigt är detta på vintern eftersom strömavbrott kan leda till att ledningarna fryser och läckor uppstår inne i huset.
Vi avbrott i vattenförsörjningen se driftinformationen hos Norrtälje Vatten & Avfall.
https://www.nvaa.se/vatten-och-avlopp
Styrelsearbetet är tänkt att cirkulera bland medlemmarna. Man bör betänka detta redan när man köper en fastighet i samfälligheten.
Arbetet är inte betungande om cirkulationen fungerar som den ska.
För de flesta av styrelsens arbetsuppgifter finns tydliga mallar, som uppdateras och förbättras efter hand.
Medlemsavgifterna till samfälligheten ska täcka kostnaden för vägar, vatten och el till vattencirkulationspump. Vid föreningsstämman i juni/juli fastställs nästa års avgifter tillsammans med budgeten.
Samfällighetens gemensamma mark ska också underhållas, men det är inga större ytor. Behövs röjning och utglesning görs det lämpligen av närmast berörda grannar i samverkan.
Enligt avtal med kommunen sköter samfälligheten även underhållsröjningen på kommunens intilliggande mark, d.v.s. området mellan samfälligheten och stranden. Det sker främst under städdagarna.
Det finns en vägförening, Grisslehamns vägförening, som debiterar årlig avgift för underhåll av gemensam väg, bland annat Skatuddsvägen. Avgiften ska betalas av alla medlemmar i Grisslehamns Tomtsamfällighet samt fler som använder vägen och vägföreningen skickar faktura.
Meddela styrelsen om ni säljer så att den nya ägaren snabbt kan få del av aktuell information.